T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ARNAVUTKÖY - Köroğlu Ortaokulu

TARİHÇE

1878 Plevne savaşının sonucunda Bulgaristan'daki topraklarını terk eden Türkler devletin gösterdiği Rami çevrisine yerleştirilmişler. Bir müddet burada kalan köylü bulundukları yerlerin taşlık ve ekime el verişli olmadığını kendilerine başka bir yerleşim alanının gösterilmesini istemişler devlette onlara şimdiki Sazlıbosna köyü ile Haraççı köyü arasında kalan yerleri tahsis etmiş, köylerde hoşlarına giden bu yerlere yerleşmişler. On - on iki hane olarak buralara yerleşen halkın bir bölümü o zamanlarda Haraççı köyünde devlete ait çiftlikte çalışmaya başlamışlar bir kısmı da çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmışlar. Çiftçilikte çalıştıkları sürede son derece sadakat ile ve dürüst olarak çalışmışlar bundan dolayı da devlet bu toprakları vakıf olarak köylülere devretmiştir. Bu vesile ile daha yukarılarda olan evlerini buralara yaparak Haraççı köyüne yerleşmişler.Köyün isminin konmasında birçok rivayetler mevcuttur. Bir rivayete göre devletin vergi anlamına gelen haraç toplanmasından ileri geldiği söylenmektedir. Köy 1994 yılında belediyelik olmuş ve belde hüviyetini kazanmıştır. Nüfusu 10.000'in üstündedir. Belde sınırları içerisinde çok sayıda fabrika, atölye ve iş yerleri açılmasıyla yeni yerleşim bölgesi durumuna gelmiştir. Bulgaristan dan gelen ve buralara yerleşen halktan başka yurt içinden de Kastamonu, Bolu, Sinop ,Kars, Trabzon, Ordu, Tokat ve Sivas yörelerinden gelen insanlar çoğunluktadır.      

Belde de 2 ilköğretim okulu ( Köroğlu İlköğretim Okulu ve Mehmet Zeki Obdan İlköğretim Okulu ),1 Genel Lise ( Haraççı Lisesi ) ve 1 Özel eğitime yönelik özürlülerin eğitim gördüğü okul ( Gaziosmanpaşa İş Eğitimi Okulu ) ile eğitim ve Öğretim hizmeti vermektedir. 27.03.1995 günün bir sağlık ocağı açılmış 1 doktorun ve 1 hemşiresiyle hizmete başlamıştır. Eski Edirne asfaltı Üzerine Kurulu belde İstanbul' a 20 km mesafedir.      

Okulumuz, Haraççı Köyü Beldesi Karlıbayır mevkiin de Haraççı Köyü İhtiyar heyetinin 06.03.1971tarihinde aldığı kararla 6000 m2'lik bir yeri M.E. B. bayındırlık ve İskan bakanlığına bu tahsis edilen yerde 11.11.1991 tarihin de başlamış olduğu ve 26.11.1993 tarihinden geçerli olmak Üzere 04.03.1994 tarihinde valilik onayı ile geçici kabulÜ yapılarak 07.11.1994 tarihin de sıra masa gibi ihtiyaçların temini ile Eğitim- Öğretime açılmıştır. Okulumuz 2003 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Bankalar Birliği tarafından onarım kapsamına alınarak depreme dayanıklı hale getirilmiştir.

2005 yılında da Okulumuza Bilgi teknoloji sınıfı kurularak kullanır hale getirilmiş olup halen Öğrencilerimiz faydalanmaktadır. Okulumuzda 32 şube,1160 civarında Öğrenci, 36 Öğretmen, 3 yönetici ile hizmet vermektedir.

Bilgi teknoloji sınıfının yanında, ana sınıfı, sosyal bilgiler sınıfı, kütüphane (2000 civarında kitap ve ansiklopedi ), fen laboratuarı, çok amaçlı salon (internet bağlantısı olan, projeksiyon ve ses sistemiyle kurulu ) ,16 derslikle hizmete devam etmektedir.

Okulun isminin konulmasında çevreye gelen ilk insanların Bolu ve Kastamonu yörelerinden geldiği ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce tespit edilmiş yörenin tarihe mal olmuş isimlerinden Bolu beyinin seyisinin oğlu Köroğlu ismi benimsenerek okullara ad verme komisyonuna teklif edilmiş ve komisyonca da kabul edilerek bu isim konmuştur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.02.2020 - Güncelleme: 11.10.2023 17:19 - Görüntülenme: 983
  Beğen | 16  kişi beğendi